Bookshop Dominicanen

Ett av de lite mer udda (men inte desto mindre fantastiska) turistmålen är Bookshop Dominicanen i Maastricht. En gammal dominikansk kyrka som lagts ner renoverades, och i kyrkobyggnaden öppnades en bokhandel. Renoveringen har gjorts varsamt, och mycket av kyrkans inredning finns kvar.

Kyrkan byggdes på 1300-talet, i centrala Maasticht. Redan 1796 togs den ur bruk och sen dess har den rymt olika typer av verksamheter. Efter renoveringen som gjordes när den skulle bli bokhandel har mycket av dess gamla storhet lyfts fram, och man kan njuta av det vid ett besök. Bland annat de medeltida valven och väggmålningarna har bevarats och gör lokalen mycket speciell.

Samtidigt har den ändrats för att passa till sina nya syften. I koret kan man ta en fika, och självfallet finns det massor av böcker man kan köpa. Det finns en del böcker på engelska, och även annat som kan passa en turist; vykort, kartor, skriv- och kontorsmaterial av olika slag. Det finns även en del som är antikvariat och där man kan hitta gamla fina böcker.

Trots allt åker man kanske inte till Bookshop Dominicanen för att handla böcker, inte i första hand. Det är mer för den mycket speciella känslan. Korsningen mellan bokhandel och kyrka, och korsningen som blir mellan nutid, medeltid, med den speciella stämning som blir av all tid som passerat mellan tidsepokerna.

Bokhandeln är också en mötesplats där olika typer av evenemang ordnas; debatter, uppläsningar, konserter, workshops och annat. Med sina 865 kvadratmeter är det en stor lokal, och att det där arrangeras olika tillställningar är uppskattat.